joi, 25 aprilie 2013

Județul Maramureș


Județul Maramureș este situat în Regiunea de dezvoltare nord-vest, iar la nord este delimitat de Ucraina prin râul Tisa, care reprezintă granița naturală dintre cele două țări. Maramureșul are un important potențial economic, iar specialiștii estimează o creștere economică în județ în următorii doi ani. Principalele forme de relief întâlnite în județ sunt reprezentate de zone muntoase (45%), dealuri, podișuri, piemonturi (30%) și depresiuni (27%). Suprafața județului Maramureș reprezintă 2,6% din suprafața totală a țării. Aproximativ jumătate din această suprafață este acoperită de păduri. Suprafețele agricole sunt prezente în proporție de 45%, iar restul de 5% reprezintă ape și alte suprafețe.


  Resursa naturală cea mai bogată și exploatată în prezent în Maramureș este pădurea. Producția de mobilă pentru export este activitatea cu cel mai mare aport economic la Produsul Intern Brut al județului. Maramureșul dispune de o varietate de resurse naturale, care în mare parte nu sunt exploatate încă. Dintre acestea amintim cuprul, fierul, aurul, argintul, minereurile polimetalice, manganul, șisturile bituminoase și o bogăție de roci utile. În ceea ce privește nivelul de trai, Maramureșul ocupă locul 24 în clasamentul județelor cele mai dezvoltate. În ciuda faptului că în județ rata șomajului este scăzută, economia acestuia este în continuare instabilă. Acest fapt se datorează și faptului că, deși sunt angajați, maramureșenii primesc salarii foarte mici. Salariul mediu net în județ înregistrat la sfârșitul anului trecut a fost de 1.091 de lei, cu 447 de lei mai mic față de salariu mediu înregistrat la nivel național și cu 1061 de lei mai mic față de salariul mediu net înregistrat în București. Potrivit datelor furnizate de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Maramureș, rata șomajului la sfârșitul lunii martie a fost de 3,84%, cu aproape 2 puncte procentuale mai scăzută față de media ratei șomajului în România, care era în aceași perioadă de 5,58%.


Înainte de 1989, Maramureșul era cunoscut ca un județ cu monoindustrie, activitatea de bază fiind exploatarea și prelucrarea minereurilor. În ultimii 20 de ani, industria a rămas cel mai important agent economic în județ, însă s-a diversificat, apărând noi domenii de activitate atât în industrie, cât și în sectorul serviciilor și al comerțului. Principalele activități industriale sunt: prelucrarea lemnului și producția de mobilă, construcția de mașini și aparate electrice, extracția și prepararea minereurilor metalifere, confecționarea de articole textile.


  Cei mai importanți agenți economici își desfășoară activitățiile în municipiul Baia Mare, în Farcașa și în Sighetul Marmației. Aceste orașe reprezintă principalii poli economici din Maramureș. Din topul celor cinci cei mai importanți angajatori din județ, patru dintre ele sunt active în domeniul confecției de mobilă pentru export. Pe locul al doilea în clasamentul firmelor cu cei mai mulți angajați, este o societate care produce aparate și tablouri pentru automatizări industriale, sisteme și echipamente electrice și automatizări în domeniul construcțiilor. Economia Maramureșului este încă instabilă, iar efectele crizei se vor mai resimți și în următorii ani. Se urmărește încurajarea dezvotării firmelor de tip start-up și a întreprinderilor mici și mijlocii. Turismul, industria lemnului și a mobilei, industria alimentelor eco și bio sunt domeniile de activitate care ar putea să transforme mediul de afaceri din județ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu